skip to Main Content
936 392 808 b.begues.lg@diba.cat

La noia salvatge

Avui us recomano una novel·la de  Delia Owens nascuda a Geòrgia als Estats Units. Una autora que tot i ser novell acaba de fer 70 anys i que ha entrat per la porta gran al món de la literatura  ja que ha venut més de 3 milions de còpies en un any i ja podem trobar la seva novel·la a més de 40 països. A Catalunya  ha estat traduïda al català per Àtic dels llibres i s’ha tornat en poques setmanes un fenomen literari.

Kya, és la protagonista principal,  una nena de sis anys que veu com la seva mare s’allunya, amb la seva maleta de cartró, per un camí de les maresmes de Barkley Cove, Carolina de Nord. Ni tan sols fa la volta per acomiadar-se. No tornarà i ella ho sap. La seva mare és la primera en marxar, després ho faran els seus germans, farts tots ells de suportar les pallisses del seu pare.

Només quedarà la Kya, en aquell racó de món, no té on anar i ha d’evitar durant tot el dia el seu pare, que desapareix de tant en tant. Ningú s’ocupa de la seva roba, ni del seu menjar. Tampoc sap quin dia va néixer, però sí que havia de ser a l’inici de l’estiu. Per això, quan arriba la calor, corre per la platja cridant les gavines amb trossos de pa per celebrar el seu aniversari. No hi ha imatge més desoladora per descriure l’abandonament i la soledat d’una nena. Les gavines són la seva única companyia.

El pantà on creixerà la Kya és un món en si mateix on la gent de la seva classe i condició ha sabut sobreviure i buscar-se la vida. Envoltada per una solitud salvatge, la maresma no els confina, sinó que els defensa i, com qualsevol terreny sagrat, els guarda els secrets. A ningú l’importa que famílies com la seva s’apropiïn de terrenys que ningú vol. Pels altres no són més que erms de fang. Està demostrat que quan l’ésser humà es veu acorralat, desesperat, o aïllat, recorre a l’instint de supervivència, la llei primera al pantà. Ràpids i justos, els gens que es transmeten d’una generació a una altra son els triomfants, amb mes freqüència que els gens amables. «No és qüestió de moral, sinó de matemàtiques», diuen les primeres pàgines de la novel·la. Els colons lluiten entre ells tan ferotges com els falcons.

I és en aquest escenari dur i salvatge on se succeeixen en paral·lel la història de la Kya i la d’un assassinat. El matí del 30 d’octubre de 1969 dos nois de poble arriben amb bicicleta a la vella torre de bombers i veuen una jaqueta texana des del tercer tram de l’escala. És el cos de Chase Andrews el quarterback més famós de la zona i un faldiller perdut amb comptes pendents al poble el que apareix al pantà. I és el pantà qui ha absorbit la seva vida de forma silenciosa, rutinària, ocultant-la per sempre. Perquè, subratlla l’escriptora, un pantà ho sap tot sobre la mort, sense considerar-la per això una tragèdia, i molt menys un pecat.

L’autora combina històries d’alt contingut humà amb la dura vida en territoris oblidats i inhòspits. A més d’una història de supervivència  és també una història de superació personal, molt emotiva i amb un final feliç i… qui no vol finals feliços?

Llegiu-la, us agradarà!

 

Les recomanacions de l'Ana López
1. Maldita sea
2. El silenci del far
3. Y llovieron pájaros
4. Nueve perfectos desconocidos
5. La noia salvatge
6. Temporada de Rosas
7. Yo, Júlia
8. El cuchillo en la mano
9. Matar un ruiseñor
Back To Top